- ПН-СБ
- 8:30 - 19:30
Особливості вирощування ячменю на пивоваріння в 2024
Сьогодні зростає попит на пиво, виготовлений з ячменю, і в Україні, і в усьому світі. Як наслідок, зростає попит на пивоварний ячмінь, який виступає основною сировиною для виробництва пінного напою. Тому близько 135 тис. га відведені вітчизняними аграріями під посів пивоварного ячменю. І це число щорічно зростає. Про те, які фактори варто врахувати при вирощуванні даної культури в 2024, ми розповімо далі.
Короткий зміст статті:
Які існують вимоги до зерна ячменю на пиво
Для отримання якісного, відповідає всім критеріям пива, існує цілий ряд вимог до сировини. Так ячмінь для пивоваріння повинен бути:
- Экстративность ячменю - це кількість сухих речовин, які за певних умов переходять у розчинний стан. Чим її показник вищий, тим більше буде вихід пива.
- Вирівняність зерна, що забезпечує під час замочування максимально рівномірний намокання і проростання.
- Зерно повинно бути великим, з тонкої і світлої оболонкою 7-9%
- Вміст білка - 9-12%. Крохмалю - 60-70%.
Вимоги при вирощуванні пивоварного ячменю до грунту
Ячмінь для пива дуже вимогливий до родючості грунту. На щільних грунтах погано розвивається коренева система, листя жовтіє, знижується продуктивність культури. Добре реагує на вологозберігаючі обробки грунту. Дає хороший урожай на чорноземі та інших родючих грунтах. При внесенні мінерального живлення дає хороший урожай і малородючих грунтах. Не рекомендується його вирощувати на кислих, заболочених грунтах. Оптимальним показником рН-6-6, 5 при утриманні гумусу 1,8-3%. Кращим попередником для ячменю виступають культури, після яких грунт залишається чистим і містить велику кількість корисних речовин. У зонах Лісостепу і Степу кращими попередниками є цукровий буряк і картопля.
Вимоги до харчування
Під час вирощування ячменю основним чинником є потреба у створенні оптимальних умов живлення. Культура має слабо розвинену кореневу систему і погано засвоює важкорозчинні поживні речовини. Для стабільного і високого врожаю необхідно організувати внесення комплексного мінерального живлення. Фосфорні і калійні добрива необхідно вносити під основний обробіток грунту. У регіонах з регулярним і хорошим зволоженням їх краще вносити навесні перед культивацією.
На кислих грунтах добрива засвоюються не повністю, тому важливо проводити вапнування. Вкрай важливо забезпечити ячмінь поживними речовинами до фази кущування, коли колоски ще формуються. Адже добрива, які були внесені після кущування, користі не принесуть.
Система захисту ячменю
Використання ефективної системи захисту культури - запорука отримання високих і стабільних врожаїв зерна. Найбільш актуальним виступає застосування ресурсозберігаючих систем землеробства. Згідно з переліком дозволених хімпрепаратів, при вирощуванні пивного ячменю дозволено використовувати більше 100 гербіцидів. Важливим чинником є обробка насіння перед посівом, а саме стимулятором росту, мікродобривами та протравлювачем (Гумат Лист 1л/т+Ультрафит 1л/т на одну тону насіння на 10л води). Для підживлення ячменю по листу ефективним є використання мікродобрив у хелатній формі, наприклад, ЛФ Зернові з нормою внесення 1-21л/га.
Сівба та збирання ячменю
Посів повинен проводитися на ранніх термінах, але тут головне не сіяти насіння в переувлажненную грунт. В цьому випадку коріння рослини не зможе проникнути в глибокі шари грунту. І коли температура повітря підніметься і настане довгий світловий день, ячмінь перейде до фази виходу в трубку і не раскустится. На таких полях отримати хороший урожай буде неможливо.
Не менш важливим є і глибина посіву - від 1 см до 3 див. Дотримання оптимальної глибини посіву дозволяє отримати дружні сходи. Неправильно обрана глибина посіву-найчастіша помилка аграріїв.
Важливої для отримання доброго врожаю є і оптимальна норма висіву. Для Лісостепу вона становить 4,5-5 млн, для Полісся - 4, 5-5, 5 млн насінин на 1 га разом з цим, у кожному конкретному випадку необхідно враховувати погодні умови, рівень землеробства, дози внесення мінеральних добрив, попередників, сорт ячменю.
Також для хорошої продуктивності коефіцієнт кущевания становить 2,2-2,4.
Прибирати краще трохи перестоявший ячмінь. Прибирання проводиться прямим комбайнуванням, при цьому режим обмолоту не повинен пошкодити зерно. Режим сортування слід вибирати так, щоб вміст великого зерна в партії було нижче 50%.
Отримати хороший солод можна тільки із зерна одного сорту, вирощеного в однакових грунтово-кліматичних умовах. Тому однотипні партії пивоварного ячменю необхідно зберігати окремо. Після збирання зерно має пройти очищення від домішок і пошкодженого зерна. Рядки збереження зерна залежить від вологості і температури. Висота насипу не повинна перевищувати 2 м. Варто здійснювати регулярне переміщення і охолодження зерна.
Дата публікації:
2023-08-18
Востаннє змінено:
2024-01-03