Насіння, Гумат калію, Мікродобрива
Напряму від Виробника
Працюємо стабільно і
чесно з 2005 року!
Більше 4500 аграріїв
України наші клієнти!
Нашу продукцію застосовували
більш ніж на 1 500 000 га!

Зимостійкість озимих зернових

Один із самих критичних періодів для зернових культур-це час зимового спокою. У цей час можна повністю позбудеться посівів. Тривалість його зазвичай з листопада по березень, але завжди погода приносить сюрпризи, то різкі відлиги або навпаки наступ арктичної зими тоді, коли за календарем вже і сіяти ярі культури.

Екстремальні температури, які здатні значно пошкодити або повністю знищить посіви спостерігається 2-3 рази на 10 років. Серед усіх озимих найкраще до низьких температур пристосована жито, далі йде тритикале, потім пшениця і на останньому місці озимий ячмінь.
Саме під час їх загартування восени формуються у рослин морозо - і зимостійкість.
 

Фази загартування озимих культур:

  • Перша проходить при позитивних температурах вдень від 8 до 10 градусів, а вночі від 0 до 4
  • Друга –середня температура 0...-5.
У першій фазі відбувається активне накопичення поживних елементів, які і допоможуть рослині перезимувати. Цукру накопичуються за рахунок фотосинтезу при низьких температурах, коли рослина не витрачає свою енергію на дихання і її уповільнений метаболізм. Тут рекомендується використовувати гумінові добрива (LF - Гумат Лист), вони допоможуть накопичити достатню кількість сахоров.
У другій фазі рослина виводить із клітин зайву вологу так як вона може кристалізуватися і руйнувати оболонки клітин в той же час накопичені цукру розподіляються по організму і перешкоджають утворенню кристалів льоду. В такому випадку рослина спокійно може повністю замерзати і не вимерзати. Відмінний рівень морозостійкості показують канадські сорти пшениці та ячменю, наприклад, Квебек, Прейрі, Ріно і ячмінь Фантом. Ячмінь фантом відмінно зимує навіть на півдні та сході України.
Існують фактори, які можуть пошкодити посіви безпосередньо не пов'язані з дуже низькими температурами:
Випрівання - трапляється тоді, коли ґрунт покриває товстий шар снігу, який випав ще на незамерзаючу грунт і лежить 2-4 місяці. На поверхні неї зберігається нульова температура і рослини активно витрачають свою енергію, але не можуть її заповнити з допомогою фотосинтезу.
Крижана кірка-утворюється на поверхні поля і має найвищу теплопровідність що сприяє швидкому теплообміну і замерзання грунту до критичних температур. Також лід може просто механічним шляхом пошкодити рослини.
Вимокання-відбувається із-за особливостей самої грунту, рельєфу, але найчастіше через антропогенного впливу людини на склад ґрунту і її щільність. Це не звичні умови для рослин і тому вони можуть загинути.
Випинання-найчастіше відбувається через посіву в пухкий грунт відразу після оранки. Тоді грунт просідає навколо рослини залишаючи вузол кущіння у верхньому шарі, на який впливають низькі температури і лід.

Методи поліпшення зимостійкості:

  • Підбір стійких сортів
  • Забезпечення рослини всіма необхідними елементами
  • Оптимальні строки посіву
  • Використання коткования
  • Застосування снігозатримувачів
  • Крижану кірку можна посипати торфом, перегноєм, добривами.
Якщо дотримуватися всіх рекомендацій і правильно підбирати сорти, то можна максимально мінімізувати ризик втрати врожаю. Так само варто підкреслити, що своєчасна і якісна діагностика посівів так само допоможе уникнути негативних наслідків на вашому полі.
Якщо Ви не знайшли відповіді на свої питання або ж з'явилися нові, обов'язково зателефонуйте нам за номером телефону 095-515-41-66Наші співробітники, дипломовані фахівці, що мають великий стаж трудової діяльності, проведуть консультацію, допоможуть знайти найбільш ефективні рішення для захисту Ваших посівів від бур'янів.
Востаннє змінено: 
2019-07-21
Або залишайте заявку на зворотній дзвінок,
натиснувши кнопку і заповнивши форму:
Отримайте в подарунок наші технології вирощування:
ТОП товари